Chilis bab
A mexikói chilis babra mindenkinek meg van a saját tuti receptje. Ez a változat rendkívül könnyen elkészíthető és nagyon ízletes. Laktató, finom és rendkívül gazdag rostokban.
Chilis bab recept
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 db paradicsom,
- fél piros, sárga és zöld kaliforniai paprika,
- 2 evőkanál étolaj,
- 450 g marhahús (darált)lehet sertés is, vagy fele-fele,
- 4 evőkanál sűrített paradicsom,
- 350 ml sör (világos),
- 1 kávéskanál római kömény (őrölt),
- 1 teáskanál chili pehely,
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt),
- 1 mokkáskanál koriander (őrölt),
- só, bors (fekete, tört),
- 240 g babkonzerv,
- 1 kávéskanál barna cukor,
- 60 ml kávé (erős főzet),
- 15 g étcsokoládé
Elkészítése:
- A hagymát és a fokhagymát a Tupperware Turbó Aprító segítségével felaprítjuk és az olajon üvegesre pirítjuk.
- Az előkészítő késsel apró kockákra vágjuk a paradicsomot, a kaliforniai paprikákat is és a hagymához adjuk. A darált marhahúst hozzáadjuk majd 5-10 perc alatt átpirítjuk.
- Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és felöntjük a sörrel. Sózzuk, borsozzuk és hozzászórjuk a mozsárban összezúzott fűszereket és a barna cukrot. Időként átkevergetve kb. 45 percig főzzük, ügyelve a folyadékmennyiségre. Ennyi idő alatt besűrűsödik az alap, megpuhul a hús is.
- Ha nem lenne elég szaftos, vagy hamar elpárolog a leve, akkor nyugodtan pótoljátok még egy kevés sörrel.
- A főzési idő vége felé hozzáadjuk a lecsepegtetett babkonzervet, a kávét és a csokoládét, majd még 8-10 percig főzzük a chilis babot.
- Nachos chipssel,sajttal vagy tejföllel, koriander vagy petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk az elkészült Chili con carne-t.