Gofrimánia: sütés szilikon formában
A gofri már régóta visszatérő vendég a reggeliző asztalokon, de egyszerű elkészíthetősége és szinte végtelen variálhatósága miatt egyre többen fedezik fel benne a tökéletes desszertet, sőt, akár főételt is. De vajon mi a gofrisütés titka? Az alábbiakban megosztunk egy egyszerű alapreceptet és tippeket adunk a tökéletes gofri elkészítéséhez.
Klasszikus vaníliás gofri recept
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 500 g liszt
- 4 teáskanál sütőpor
- 100 g cukor
- 4 tojás
- 600 ml tej
- 200 g olvasztott vaj
- 2 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, egy másikban pedig verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Fokozatosan öntsük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, majd keverjük az egészet simára. Töltsük a tésztát gofri formába, végül 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
Tippek a tökéletes gofrihoz
Az alapreceptből jól látszik, hogy a gofrikészítés csöppet sem bonyolult, mégis van néhány apróság, amire érdemes figyelni. A sütés előtt használjunk egy kevés olajsprayt, ez segít megelőzni a tapadást és extra ropogósságot kölcsönöz a desszertnek. Figyeljünk arra is, hogy ne töltsük túl a formát, végül pedig az ínycsiklandó illatok ellenére hagyjuk a gofrit rövid ideig hűlni a formában.
Miért éppen a szilikon forma?
A szilikon gofrisütő forma számos előnnyel rendelkezik hagyományos társaival szemben. Kiválóan vezeti hőt, vagyis egyenletes sülést biztosít, ezen felül tapadásmentes felületének köszönhetően a kész desszert trükközés nélkül is könnyedén kicsúszik a formából. Helytakarékos, tisztítása pedig rendkívül egyszerű, akár mosogatógépbe is tehetjük.
Bátran állíthatjuk tehát, hogy a szilikon formák a gofrisütést is forradalmasították, és ebből bizony a Tupperware sem maradhatott ki. Ha Ön is szeretné lecserélni a bolti termékeket házi készítésű finomságokra, a Tupperware gofri formának ott a helye a konyhájában. Kísérletezzen a receptekkel családja és vendégei legnagyobb örömére!