Klasszikus kenyér recept
Elpkészítési idő: 15 perc
Pihentetési idő: 40 perc + 30 perc
Sütési idő: 30 perc 180°C-on
Hozzávalók:
- 500g kenyérliszt
- 1 tk. (5ml) só
- 1 tk. cukor
- 20g élesztő
- 250ml félzsíros tej
- 60g olvasztott növényi zsiradék
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
- A 4,5 literes kelesztő tálba keverjük össze a lisztet, sót, cukrot és az élesztőt. Alkossunk egy lyukat a közepébe és öntsük bele a tejet ls a zsiradékot.
- Zárjuk be az edényt, és rázzuk, míg a hozzávalók össze nem keverednek.
- Gyúrjuk össze a tésztát, majd ismlt zárjuk rá a tetőt, és hagyjuk kelni kb. 40 percet, vagy míg a tető le nem ugrik, vagy míg a tészta kétszeresére nem dagad.
- Tegyük a tésztát a Szilikon Király formába ( vagy a szögletes ultra proba) úgy, hogy 5 cm helyet hagyjunk az edény tetejétől, hogy tudjon nőni a tészta, és hagyjuk állni kb. 30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C -ra.
- Verjünk fel egy tojássárgáját és kenjük be vele, majd enyhén vagdossuk be a tészta tetejét.
- Süssük kb. 30 percig, míg a tészta aranybarna nem lesz.
- Az edényből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.