Pörgesd a salátát!
Amíg nem birtokolsz egyet, csak egy újabb konyhai kacatnak tűnhet a salátacentrifuga. Magam sem gondoltam mekkora áldás, míg évekkel ezelőtt be nem szereztem egyet. Lássuk, miért is olyan jó, ha van!
Alapprobléma
A vizes leveket nem vonja be az olajos salátaöntet, következésképp teljesen meg kell szárítanunk a saláta zöldet:
- Sok időbe telik viszont, mire a megmosott levelek lecsöpögnek és maguktól megszáradnak a szűrőben.
- A konyhai papírtörlőn való szárítás működik, ám kész ráfizetés (sok papír elfogy, mire teljesen száraznak tudhatjuk a salátát), és nem éppen környezetbarát megoldás.
Mit tud a salátacentrifuga?
A praktikus kis szerkezet – amely egy tálból, egy szűrőből és egy tetőből áll – kétfunkciós:
1. a kivehető szűrőrészben először alaposan megmossuk a salátaleveleket,
2. majd a szűrőt a tálba téve, és a tetejét ráillesztve addig pörgetjük, míg az összes nedvesség távozik a levelekről.
Miért jó?
Mert gyors, mert nem törnek meg benne a salátalevelek, mert környezettudatos megoldás.
Néhány tipp a használatához
1. Célszerű a salátaleveleket a domború felükkel felfelé berakosgatni a szűrőbe, így nem ül meg a levél mélyedésében a lefelé folyó víz.
2. Rögtön használat után öblítsük el vagy rakjuk mosogatógépbe (amelyiket lehet), különben rászáradhatnak a kisebb levéldarabok a szűrő rácsaira, és azt nem egy álom utólag lekapargatni.
3. Nem ajánlatos túl mélyre süllyeszteni a szerkentyűt a konyhaszekrényben, jó, ha kéznél van, könnyen elérhető helyen, akkor biztosan sokat használjuk.
4. Természetesen nemcsak a klasszikus saláta szárítására alkalmas ez az ötletes szerkezet, bármilyen levélsaláta (pl. madársaláta, rukkola stb.), sóska-, spenótlevelek és zöld fűszerek leszárításához is kiváló.
Itt a salátaszezon, akinek még nincs salátacentrifugája, érdemes beszereznie egyet, ne sajnáljuk tőle a helyet a konyhaszekrényben!