Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Termékek Menü

Sült, répás édesburgonya leves

Sült, répás édesburgonya leves

Évekig csak a filmekből ismertük ezt a zöldséget, de pár éve szerencsénkre hazánkban is igen közkedvelt lett. De mire használhatjuk? És burgonya egyáltalán?

 

Az édesburgonya nem a burgonyafélék csoportjába tartozik, habár gumója küllemre igencsak hasonlít a krumplihoz. A szulákfélékhez sorolhatjuk, és főként a gyökerét fogyasztjuk, azonban fiatal levelei is ehetőek és finomak. Belsejének színe a fehértől a csodaszép napsárgán át a liláig változhat.

Amellett, hogy nagyon ízletes zöldség, számottevő az élelmi rost tartalma, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: magas a kálium- és magnézium tartalma, sőt, béta-karotin tartalma is kiemelkedő – utóbbi még a sárgarépáénál is magasabb. 

Készül belőle liszt, keményítő, sőt, még szeszes ital is. Otthoni használatban főként köretként fogyasztjuk – ideális sütéshez, főzéshez, de még grillezéshez is. Íze fajtánként változhat, van amelyik a gesztenyére, míg van amelyik a sütőtökre emlékeztet, tehát egészen különleges, kicsit édeskés, isteni.

Egyre több helyen hozzájuthatunk  már itthon is, igaz, nem mondható olcsónak, de egyszer mindenképp ki kell próbálni – lássuk, miket is készíthetünk belőle!

Édeskés íze miatt remekül passzol hozzá az alma, a rebarbara, a burgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a zeller is.

 

Sült, répás édesburgonya leves

Hozzávalók:

  • 500g édesburgonya (hámozva darabokra vágva)
  • 300g sárgarépa (hámozva, darabokra vágva)
  • 3ek. olíviaolaj
  • 2 fej hagyma (apróra vágva)
  • 1 L zöldségleves leveslé
  • 100ml tejszín (plusz a díszítéshez)

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, majd az UltraProban 2 ek. olajon süssük 25-30 percig a répát és az édesburgonyát. Enyhén fűszerezhetjük egy kis sóval és borssal, esetleg szerecsendióval. Ha megsültek a zöldségek, hagyjuk hűlni őket. 
  2. Közben a Mesterszakács Főzőedényben a fennmaradadó olajon futassuk meg a hagymát, és ha puha, adjuk hozzá a zöldségleves levet és a fokhagymát, majd tegyük félre. 
  3. A kihűlt, sült zöldségeket aprítsuk krémesre a KombiSéfben, és adjuk hozzá a zöldségleves léhez. Alaposan keverjük össze a Mesterfogás Habverővel és adjuk hozzá a tejszínt is. Adjunk hozzá még fűszereket és melegítsünk rá egy kicsit. 
  4. Tálaljuk egy kis tejszínt rácsorgatva, frissen őrölt borssal.